Grolsch Radler, Radler zoals het bedoeld is

[keine deutsche Übersetzung, entschuldigung] Voor de oorsprong van Radler moeten we terug naar het Duitsland van 1920. Rond die tijd begon de fiets aan zijn opmars en trokken steeds meer Duitsers er in het weekend op uit. Reden voor Franz Kugler, een locale kroegbaas, om een fietspad aan te leggen dwars door het bos naar zijn restaurant de "Kugler Alm" (vlakbij München). Dit fietspad werd echter zo populair dat er op een zonnige zaterdagmiddag ineens zomaar duizenden dorstige Duitsers op zijn terras neerstreken. Bij gebrek aan bier, besloot hij zijn voorraadje vruchtensap aan te spreken en Radler (van Fahrrad) was geboren. Inmiddels zijn ook wij Nederlanders het frisse karakter van Radlers gaan waarderen. Daarom komen wij nu met Grolsch Radler. Radler zoals het bedoeld is. Als hommage aan Franz. Echt Grolsch bier met echt vruchtensap. Heerlijk fris van karakter. Grolsch Radler bevat 2% alcohol, is fris van karakter en natuurlijk gebrouwen met pure ingrediënten, zonder conserveringsmiddelen of kunstmatige zoet- en kleurstoffen. Grolsch Radler is een mix van 40% Grolsch Premium Pilsner gemengd met echt vruchtensap. Grolsch Radler is verkrijgbaar in fles(33cl) in de horeca en zowel fles als blik (33 cl) in de supermarkt.

De oorsprong van Amstel Radler

[keine deutsche Übersetzung, entschuldigung] Amstel Radler is geïnspireerd op een 100 jaar oude Beierse traditie. Op een zonnige middag in juni 1922 werd in Zuid-Duitsland een grote fietstocht georganiseerd waaraan meer dan 13.000 fietsers meededen.

Het café van Franz Xavier Kugler was gelegen aan de route. Hij kreeg het zo druk dat zijn bier op dreigde te raken. Dit kon hij niet laten gebeuren en bedacht een extra verfrissende oplossing. Hij mixte zijn pils met sprankelend citroenwater. "Speciaal voor de fietsers", zei Kugler en hij gaf zijn dubbel verfrissende mix dan ook de naam Radler.

Radler volgens Wikipedia

[keine deutsche Übersetzung, entschuldigung]. Radler is een drank die voor de helft uit bier en voor de helft uit limonade bestaat. Het is daardoor een frisdrank met alcohol.

De drank zou zijn naam aan wielertoeristen (Fahrradler) danken, die hem in de vroege twintigste eeuw als verfrissing zijn gaan drinken. Men kan hem zowel met bruin als met witbier of pils maken; de variant met witbier wordt ook wel een Russe genoemd. Traditioneel is de verhouding tussen bier en limonade 50 op 50, maar sommige fabrikanten verkiezen de combinatie met 60% bier. Voor de limonade verkiest men gewoonlijk die van citroenen.

Radler wordt op dezelfde manier als bier verkocht, in blik of in flessen, en wettelijk als alcoholische drank beschouwd. Radler is vermoedelijk ontstaan in Beieren, maar wordt tegenwoordig overal in Duitsland en omringende landen in Centraal-Europa gedronken. In Nederland is het minder bekend, maar Amstel presenteerde in 2013 hun Amstel Radler. In België kwam toen Maes Radler op de markt.

In navolging van Amstel zijn in Nederland ook Bavaria, Grolsch, Warsteiner en Wieckse met een Radler-drank op de markt gekomen.