Inleiding

Mijn verzameling bestaat momenteel uit ~ 45.000 (september 2017) kroondoppen. Ik verzamel tot op heden alle kroondoppen uit alle landen van alle soorten drank.

Fabrieksnieuwe en gebruikte kroondoppen

Fabrieksnieuwe en gebruikte kroondoppen behandel ik als aparte verzamelingen. Een aantal verzamelaars zal dus, in hun ogen, veel dubbelen vinden.

Binnendrukken

Binnendrukken verzamel ik niet, tenzij... ik toevallig zo'n setje bij elkaar vergaar (ik heb bv een serie van Grolsch, Trumer, Duvel).

Herkomst

Naast de "drang" van het hebben van een flink aantal, vind ik het ook van belang om te weten uit welk land de kroonkurk komt. Het is dan ook een sport om van een kroonkurk waarvan de herkomst niet bekend is, proberen te achterhalen waar die vandaan komt.  

Naast de internetsites van diverse verzamelaars, brouwerijen en frisdrank fabrieken, heb ik vooral in het begin van mijn verzameljaren gebruik gemaakt van diverse bierboeken om te speuren. Nu neem tinternet een steeds belangrijker plaats in. Regelmatig wordt een onbekende kroondop zo weer bekend. Het lukt nog niet altijd om alles op te zoeken, van ongeveer 500 kroondoppen zijn land en / of soort drank nog onbekend..

Forums

De kroonkurken forums in Nederland, Duitsland en Italië helpen ook bij het achterhalen van gegevens. Ook de Bottle Cap Index en Crowncaps.info zijn belangrijke sites.