In het begin

De eerste tijd kregen de kroondoppen een plaatsje op een plank in de kast. Opplakken wilde ik de kroondoppen niet, want dan krijgt iedere kroondop definitief zijn plek en van ordenen op merk of dranksoort is dan geen sprake meer.
Ik wilde een opbergsysteem dat aan de volgende voorwaarden moest voldoen:

  • iedere kroondop zijn eigen plek
  • weinig plaats in nemen
  • gemakkelijk opnieuw te ordenen
  • moet mooi zijn
  • moet zelf te maken zijn

Kast keuze

Uiteindelijk is de keus gevallen op het maken van een kast waarin laatjes geschoven worden en waarin iedere kroondop zijn eigen plaats heeft. De gaten worden geboord met een instelbare gatenboor. Voor gebruikte kroonkurken is de diameter 31 mm en voor de fabrieksnieuwe 32 mm.

Zo blijft iedere kroondop netjes op zijn plaats. Het enige nadeel is dat ze soms een beetje verdraaien bij het in of uitschuiven van de lade.

Op deze wijze heb ik nu 2 kastjes gemaakt en aan de derde wordt gewerkt. Zie nevenstaande foto. Per kast kunnen er ~4800 kroondoppen bewaard worden. Het bergt dus aardig compact op.
De verzameling groet echter sneller dan de laatjes gemaakt worden. Ik bewaar nu Nederland, Belgiƫ en Luxemburg in dit type ladekast.

Mappen

Alle overige landen worden in mappen bewaard, gesorteerd per land en vervolgens op alfabet.

Hiervoor worden negatiefhoezen gebruikt. Deze zijn destijds gekocht bij o.a. de V&D. Nu zijn ze bijna overal uit het assortiment verdwenen, bijna iedereen fotografeert digitaal. De kroondoppen worden op een strook karton gelegd en vervolgens ingeschoven. Hierop passen 7 gebruikte of 6 fabrieksnieuwe kroondoppen.

De negatiefhoezen worden vervolgens in 4-ringsmappen opgeborgen. Voorlopig kan ik mijn mappen zo kwijt in 2 IKEA kasten. De kunststof mappen trekken door de tijd heen helaas wel stof aan.

Ik ga wel over op een nieuw type ladekast.

Nieuw ontwerp kast

Het bewaren in mappen bergt wel snel op, maar is ook iets minder fraai. Kroondoppen schuiven er soms uit.

Tijd om een nieuwe kast te ontwerpen. Het aantal kroondoppen per laatje moest omhoog en de laatjes moeten korter op elkaar om het aantal kroondoppen te laten stijgen per volume-inhoud.

Met Sketchup (gratis versie) heb ik de kast eerst geheel in 3D ontworpen. Het mooie van dat programma is dat je er omheen kunt kijken alsof het een echte kast is. Laatjes of zijkanten kun je verbergen, etc. Je kunt dus alles goed beoordelen als je bezig bent met je ontwerp.

Hieronder een diavoorstelling van het resultaat. Wat ontwerptekeningen en ook echte foto's van het resultaat. Tijdens de bouw ben ik geen verrassing tegengekomen.

De bouwhoogte per lade is 16mm, dat is incl. de ruimte tussen de laden. Veel korter op elkaar kan het niet, bodem is 4 mm dik, een normale kroondop, niet gedeukt, is 7mm hoog. De opstaande latjes zijn 9mm hoog.

Slide backgroundSlide thumbnail

Ontworpen en getekend in Sketchup.

Slide thumbnail

De afmetingen van de kast zijn
niet kritisch.
Teneinde vullatjes te voorkomen,
kies breedte lade inwendig
gelijk aan: n*29mm voor
gebruikte kroondoppen.

Slide thumbnail

Lade onderkant.

Slide thumbnail
Slide thumbnail
Slide thumbnail
Slide thumbnail
Slide thumbnail
Slide thumbnail
Slide thumbnail
Slide thumbnail

Ruiters